Tharja e rrobave brenda në shtëpi mund të rrezikojë shëndetin.

Kështu thotë një studim i cili zhvillojë një hulumtim në një dhomë ku rrobat thahen pas larjes me një pastrues dhe zbutës, dhe është vërtetuar se ka shumë kimikate në ajër që janë shumë të rrezikshëm për shëndetin dhe, sipas ekspertëve, mund të çojnë në zhvillimin e qelizave kanceroze.

Ndër kimikatet e zbuluara, më shumë se 25 komponime, duke përfshirë shtatë ndotës të rrezikshëm të ajrit, ndërsa acetaldehidi dhe benzeni, janë përcaktuar si substanca kancerogjene në Shtetet e Bashkuara.

Më parë u paralajmërua se qëndrimi në dhomat ku rrobat thahen mund të shkaktojnë dhimbje koke dhe probleme të frymëmarrjes. Nëse tashmë nuk keni tharëse rrobash, është mirë që t’i thani rrobat jashtë ose të përcaktoni një dhomë ku jetoni rrallë.

Shkencëtarët nga Anglia kanë zbuluar se tharja e rrobave në shtëpi shkakton probleme të frymëmarrjes. Uji nga rrobat shkon në ajër duke e bërë atë më të lagësht.

Gati 2 litra ujë qarkullon në ajër vetëm nga rrobat. Kjo do të thotë që lagështia është rritur me 30%. Ky mjedis është ideal për spore myku dhe merimangat pluhur.

Ajo që të paktën mund të bëni është t’i vendosni rrobat brenda në ballkon e mos t’i varni jashtë nëse nuk dëshironi. 

Share This